Filteri za akvarijume

Bilo da već imate akvarijum ili tek planirate da ga postavite u svom domu, sigurno znate da vam je za čistu vodu u akvarijumu potrebna filtracija. Ukoliko pak niste znali, pročitajte tekst o akvarijumskim filterima, gde je detaljno objašnjena svrha filtera i azotni ciklus, odnosno postupak cikliranja i razlozi zašto je cikliranje bitno za zdrav i lep akvarijum.

Ukoliko si u nedoumici koji je najbolji akvarijum za tebe, pogledaj naš tekst "Koji akvarijum kupiti?", gde pišemo o tome koje su najbolje opcije za novog akvaristu.

Vrste akvarijumskih filtera

Akvarijumski filteri se dele na više načina, kako po ulozi u filtraciji, tako i po načinu rada. Kako su različite vrste filtracije već objašnjene u članku koji piše o filterima, ovde ćemo proći kroz malo drugačiju podelu.

Većina akvarijumskih filtera radi po istom principu, ali zajedničko im je da voda mora da protiče kroz filter, kako bi se vršila filtracija.

Iako i jedni i drugi mogu biti jako efikasni u određenim okolnostima, razlika u efikasnosti se primećuje kako se povećava zapremina akvarijuma. Filteri pokretani vazdušnom pumpom ne uspevaju da omoguće adekvatan protok vode u akvarijumima velikih zapremina ili posebno dugim akvarijumima. Zbog toga se u svim filterima, namenjenim velikim zapreminama, nalaze isključivo potopne vodene pumpe.

Osim po načinu pokretanja vode, filtere za akvarijum razlikujemo i po tome da li se nalazi u samom akvarijumu (unutrašnji filter) ili se nalazi van akvarijuma (spoljni filter).

Unutrašnji filteri za akvarijum

Unutrašnji filter za akvarijum, kao što mu ime kaže, nalazi se unutar akvarijuma, odnosno unutar osnovnog akvarijumskog prostora. To je najčešće unutrašnji filter sa potopnom pumpom, ali se često koriste i sunđer filter i ugaoni filter, dok se, nekada popularan, podni filter, danas mnogo ređe koristi.

Unutrašnji filter sa potopnom pumpom

Ova vrsta filtera se verovatno najčešće nalazi u akvarijumima početnika i akvarističke radnje ih najviše reklamiraju. Karakterišu ga kompaktan izgled i laka montaža u akvarijumu, pomoću silikonskih vakumskih držača. Ovaj filter se zapravo sastoji iz dva dela. U jednom delu se nalazi potopna pumpa, a u drugom se nalazi filter materijal.

Iako je protok ovog filtera mnogo veći od ostalih unutrašnjih filtera, količina filter materijala je daleko skromnija, pa je efikasnost filtera često lošija od drugih filtera, dok je protok veliki, pa može naškoditi biljkama i ribama. Da ne bude zabune, ovaj filter je odlično rešenje za akvarijume adekvatne veličine, koji neće imati mnogo riba. Takođe možete koristiti sprej barove sa sunđerima, kako biste smanjili uticaj jakog protoka na akvarijum.

Sunđer filter

Sunđer filter odlikuje mnogo veća količina sunđera u odnosu na unutrašnji filter sa potopnom pumpom. Kao što znate, sunđer osim za mehaničku, služi i za biološku filtraciju jer zbog svoje strukture, poseduje veliku površinu na kojoj mogu da se razvijaju nitrifikacione bakterije. Ovaj filter pokreće vazdušna pumpa, koja mehurićima vazduha potiskuje vodu kroz cev u sredini filtera, stvarajući time protok vode kroz sunđer.

Odličan je izbor za manje i srednje akvarijume gde veliki protok nije potreban. Takođe se često koristi u mrestnim akvarijumima i akvarijumima sa ribljom mlađi i kozicama.

Ugaoni filter sa potopnom pumpom

Ovaj filter se sastoji od sunđera, koji prekriva jedan od ćoškova akvarijuma, u kome se nalazi vodena pumpa, koja stvara protoko vode kroz sunđer, dok vraća vodu u ostatak akvarijuma. Zbog velike količine sunđera celom visinom akvarijuma i potencijalno visokog protoka vode, ovaj filter predstavlja solidno rešenje za akvarijume srednje veličine. Jedina mana bi bila nedostatak filter medijuma za dodatnu biološku filtraciju.

Ugaoni filter sa vazdušnom pumpom

Iako deli ime i mesto delovanja sa prethodnim filterom, u pitanju su različiti filteri. Ovaj filter je sličniji običnom sunđer filteru, uz razliku da ima dodatnu posudu sa otvorima sa gornje strane i mogućnošću da se osim sunđera, na dno posude doda i materijal za biofiltraciju. Takođe ga pokreće vazdušna pumpa, koja mehurićima potiskuje vodu kroz cev, ka površini akvarijuma. Ovakav filter može da pruži adekvatnu filtraciju za manje akvarijume, ali mu je mana to što zauzima relativno mnogo prostora u akvarijumu.

Podni filter

Ovaj filter karakterišu cevi sa rupicama, koje se slažu po dnu akvarijuma, preko kojih se posipa šljunak. Može da radi i sa vodenom i sa vazdušnom pumpom. Ideja je da se kroz šupljine na cevima na dnu akvarijuma usisava voda koja prethodno prolazi kroz substrat akvarijuma, koji bi u ovom slučaju trebalo da bude šljunak. Na taj način se šljunak na dnu akvarijuma koristi kao filter materijal. Voda nakon prolaska kroz šljunak, cevima vraća nazad u akvarijum. Iako veoma efikasan, ovaj filter je komplikovan za održavanje i ne preporučuje se za dugoročno korišćenje. Druga mana je što se ne mogu koristiti sitniji supstrati, zbog potencijalnog začepljenja cevi.

Spoljni filteri za akvarijum

Za razliku od unutrašnjih filtera, spoljni filteri ne zauzimaju prostor u akvarijumu, već se mogu uklopiti u prostor van akvarijuma ili se montirati na stranicu samog akvarijum. Često ih odlikuje veća zapremina od unutrašnjih filtera, što znači da će ovakav filter imati više filter materijala i pružati kvalitetniju filtraciju. Najekonomičniji u smislu prostora, ali sa najmanje mesta za filter materijal je viseći (Hang On Back) filter. Pored njega, tu su i kanister, trokomorni filter i sump.

Viseći filter (HOB)

Ovaj filter se montira na zadnju stranu akvarijuma. Poseduje posudu sa najčešće dva odeljka. U prvom je najčešće potopna vodena pumpa, koja izvlači vodu iz akvarijuma, koja se onda preliva u drugu posudu, gde se nalazi filter materijal. Iz ove posude se voda preliva nazad u akvarijum. Ovi filteri najčešće koriste kertridže sa filter materijalom, koji su predviđeni da se menjaju na svakih mesec dana. Kertridži nisu dovoljni da pruže kvalitetnu filtraciju, pa je savet da se kertridži zamene akvarističkim sunđerom, tako da popune celu komoru za filtraciju. Kao dodatak biološkoj filtraciji možete dodati bio medijum manjih dimenzija. Ovi filteri su odlični za manje i srednje akvarijume, mnogo su bolji izbor od unutrašnjih filtera.

Kanister filter

Kanister filter je hermetički zatvorena kapsula koja u sebi ima potopnu vodenu pumpu i filter materijal. Često ovi filteri imaju i mesto za grejač. Upravo zbog ovih karakteristika, kanister filter je pogodan za skladištenje u postolju akvarijuma. Ovo omogućava da akvarijum ima minimalistički izgled i da oprema, osim dve cevi za vodu, nije vidljiva unutar ili oko akvarijuma. Odličan je izbor za srednje i velike akvarijume. Takođe se na izlaz kanister filtera može ugraditi i dodatna oprema poput inline CO2 difuzora ili UV lampe. Dodatna prednost je što se ovi filteri čiste ređe od drugih filtera. Mana kod ovih filtera može da bude čišćenje, zavisno od proizvođača, kao i cena, koja je znatno viša u odnosu na druge vrste filtera za akvarijum.

Trokomorni spoljni filter

Postoji večna polemika da li je ovo spoljni ili unutrašnji filter, pošto po strukturi može da bude i jedno i drugo. Vizuelno, ovaj filter je integralni deo akvaijuma i zauzima prostor najčešće sa zadnje strane akvarijuma. Od akvarijuma može da bude odvojen jednim staklom, tako da ima preliv, ili da bude potpuno odvojen deo akvarijuma, pa se u tom slučaju preliv postiže cevima. Sam filter se sastoji od tri komore, prva komora je taložnik i to je komora u koju se dovodi voda iz akvarijuma. Iz te komore se voda preliva u drugu komoru, u kojoj se nalazi filter materijal. Filter materijal se ređa tako da je na dnu biološki medijum, a iznad njega sunđer. Voda kroz ovu komoru teče odozgo na dole. Iz druge komore voda sa donje strane prolazi u treću komoru gde se nalazi potopna pumpa, koja vraća vodu nazad u akvarijum.

Ovakav filter može da sadrži više filter materijala od kanister filtera i da pruža značajno bolju filtraciju. Takođe, moguće je menjati vodenu pumpu u zavisnosti od potreba postavke. Kao i kod kanister filtera i ovde postoji mogućnost za sakrivanje grejača u filteru. Prednost ovih filtera je jako pristupačna cena i veliki potencijal filtracije, lako održavanje i dodatni prostor za izdvajanje riba. Mana je prostor na polici (12-15) cm koji se oduzimaju od osnovne dubine akvarijuma.

Sump

Sump je najsofisticiraniji način filtracije u ovoj listi akvarijumskih filtera. Sump može da bude dodatni akvarijum ili bilo koji rezervoar vode iz kog će se napajati jedan ili više akvarijuma. Dakle već je jasno da uloga sumpa nije samo filtracija, već i povećanje zapremine vode, kako bi parametri bili što stabilniji. Sump funkcioniše po principu preliva, tako da se u glavnom akvarijumu izbuši dno akvarijuma i instalira prelivna cev, koja služi kao sigurnosna mera protiv poplave u slučaju nestanka struje ili kvara vodene pumpe. Višak vode se izliva kroz cev u sump, gde prolazi kroz nekoliko komora filtracije. Iz poslenje komore, vodena potapajuća pumpa vraća vodu u akvarijum. Pošto se sump najčešće koristi u morskoj akvaristici, jedna od komora sumpa se u tom slučaju koristi za proteinske skimere; U slatkovodnoj akvaristici ovi skimeri nisu potrebni, pa se umesto njih stavlja dodatni filter materijal. S obzirom na potencijalnu zapreminu vode koju sump može da primi, odlično je rešenje za odgajivačnice i prodavnice riba. Dodatna pogodnost je što se na sump može integrisati sistem za automatsku zamenu i dolivanje vode. Iako zvuči kao idealan način filtracije, što verovatno i jeste, postoje ozbiljne mane, pre svega u vidu prostora koji zauzima.

Završna reč

Upoznali ste se sa različitim vrstama filtera, znate koji je najbolji, ali ne znate koji je najefikasniji za vaš akvarijum? U zavisnosti od veličine akvarijuma, budžeta i prostora možete se opredeliti za neki od tipova filtera. Ukoliko vam prostor i estetika nisu problem izbor bi bio viseći vilter sa dodatnim filter materijalnom za male akvarijume, trokomorni filter za srednje i velike akvarijume. Ukoliko vam je, pak, estetika bitna, izbor bi bio viseći filter sa dodatnim filter materijalom za male i kanister za srenje i velike akvarijume.

Ukoliko imate neke druge ideje ili pitanja, proverite često postavljana pitanja, možda smo već odgovorili, ili nam pišite, a mi ćemo vam odgovoriti u sledećem tekstu.