Fabrički ili pravljeni akvarijum za ribice

Na početku karijere svakog akvariste, postavlja se pitanje da li kupiti fabrički akvarijum poznatih brendova, kupiti akvarijum koji je napravio drugi akvarista ili staklorezac ili kupiti staklo, pa sam lepiti akvarijum za ribe. U daljem tekstu ću proći kroz sve opcije i pokušati da vam dam što više informacija o dobrim i lošim stranama svake opcije.

Dakle, pre nego što kupimo akvarijum za ribice, trebalo bi da znamo gde ćemo ga postaviti. Odluku o mestu postavljanja akvarijuma ćemo obraditi u drugom tekstu, a za sada ćemo pretpostaviti da smo tu odluku već doneli. Ako znamo gde ćemo postaviti akvarijum i znamo koje dimenzije nam odgovaraju, sledeća stvar koju određujemo je budžet.

Od budžeta zavisi da li ćemo kupovati nov ili korišćen akvarijum za ribice.

Korišćen akvarijum za ribice

Iako može zvučati strašno u prvi mah, često je situacija mnogo bolja. Na tržištu se s vremena na vreme pojavljuju korišćeni gotovi akvarijumi za ribice po drastično nižim cenama u odnosu na isti takav nov.

Važno je samo prilikom kupovine obratiti pažnju na stanje opreme i samog akvarijuma, pa proceniti da li stanje opravdava cenu. Nekada prethodni vlasnici nisu dugo koristili akvarijum za ribice pre nego što su se odlučili za veći ili pak odustali od hobija, pa je uvek dobro razmotriti ovakve ponude.

Gotovi akvarijumi za ribice i polovna oprema često dolaze sa garancijom i mogu da traju još dugo nakon što ih kupite.

Ipak, imajte na umu da bi pre bilo kakve kupovine od fizičkog lica trebalo da se raspitate da li je u pitanju hobista ili preprodavac, kao i da proverite da li na sajtovima gde ste našli ponudu ima pozitivne ili negativne ocene.

Nov akvarijum za ribice

Odlučili ste se ipak za nov akvarijum za ribice iz vama poznatih razloga. Ova odluka može da bude vrlo opravdana, pa nećemo ulaziti u dalje razloge.

Opcije sa kojima ćete se sresti u zavisnosti od potreba i budžeta su sledeće:

  • Nov fabrički akvarijum za ribice poznatih proizvođača (Juwel, Denerle, Atman, Sera…)
  • Nov akvarijum za ribice izrađen od strane akvariste
  • Nov akvarijum za ribice u samostalnoj izvedbi
Nov fabrički akvarijum za ribice poznatih proizvođača

Fabrički akvarijumi za ribice poznatih proizvođača su čest izbor hobista koji žele kvalitetan proizvod, ali ne poznaju tržište dovoljno da bi mogli sami da sklope izbalansiran akvarijum. Niko vas ne osuđuje, ovaj pristup je sasvim normalan i ima svoje prednosti.

Kvalitet i završna obrada

Prednosti novog fabričkog akvarijuma za ribice je pre svega kvalitet i završna obrada, kao i to što je svaki akvarijum prošao kontrolu kvaliteta fabrike koja ga proizvodi. U današnje vreme, fabričke akvarijume za ribice proizvode roboti u velikim fabrikama, pa kvalitet izrade ne varira, već je za svaki primerak na visokom nivou. Takođe, često se kontrola kvaliteta radi upotrebom preciznih lasera, koji mere kvalitet spojeva.

Standardizovana oprema i rezervni delovi

Druga prednost su standardizovani delovi, za koje se rezervni delovi mogu naći u većini akvarističkih radnji, a često ih mogu poručiti i radnje koje ne prodaju konkretan proizvod, ali sarađuju sa brendom čiji ste akvarijum za ribice kupili.

Garancija

Još jedna prednost je garancija na akvarijum za ribice i opremu, koja u nekim slučajevima dostiže i deset godina.

Sferna stakla

Ovo možda nije prednost, ali je svakako opcija koja se ne sreže često kod ostalih vrsta akvarijuma za ribice. Dakle, pojedini fabrički akvarijumi za ribice dolaze sa zakrivljenim prednjim staklom, koje omogućava širi ugao gledanja akvarijuma, pa ako vam odgovara, može dodatno da ulepša vaš prostor. Potrebno je napomenuti da ovakvi akvarijumi za ribice nisu najčešći izbor akvarista i predstavljaju poseban izazov prilikom akvaskejpinga.

Ušteda vremena

Prednost je takođe i to što kompletan akvarijum za ribice dobijate odmah i nema potrebe da usklađujete opremu, dodatno poručujete policu i haubu za akvarijum - sve dobijate odmah i sve odmah radi.

Mane fabričkih akvarijuma za ribice

Pored brojnih prednosti, postoje i mane fabričkih akvarijuma za ribice, mada ih ima svega par. Pre svega, to su predefinisane dimenzije, koje vam se možda ne uklapaju u željeni prostor. Osim toga, s obzirom da je fabrički akvarijum za ribice gotovo rešenje, oprema koju dobijate, iako dobra, može da odudara od vaših želja. Ipak, uvek imate opciju da deo ili svu opremu zamenite opremom koja vam više odgovara, ali to će vas dodatno koštati. Još jedna mana fabričkog akvarijuma za ribice je cena, koja je inicijalno viša, ali s obzirom da dobijate svu opremu

Novi akvarijum za ribice izrađen od strane akvariste

Da napomenem odmah da ne mora nužno akvarista da izradi akvarijum specijalno za vas, moguće je naći gotov akvarijum u akvarističkoj radnji ili ga poručiti od stakloresca. Kako god, poenta je jasna, u pitanju je nov, gotov akvarijum, koji nije fabrički.

Iako često zvuči srašno i nebezbedno da vam neko ručno sastavlja akvarijum, posebno ako je u pitanju veća zapremina, odmah ću vam reći, bezbedno je, pod uslovom da ga izrađuje kompetentno lice i da se za izradu koristi novo staklo i akvaristički silikon.

Proći ćemo sada kroz prednosti i mane ovog pristupa i navešću par stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Sami određujete dimenzije

To znači da možete da naručite akvarijum bilo kojih dimenzija i oblika, koji odgovaraju vašem prostoru. Takođe, ovo su vrste akvarijuma koje se koriste kod ugradnih akvarijuma, pa ako negde vidite da neko ima akvarijum za ribice ugrađen u zid ili šank, to je akvarijum rađen po meri. Ipak, u akvaristici postoje i standardizovane dimenzije, pa ćete često naići na 60p, 90p, 120p, koji se koriste kao standard u akvaskejpingu. Ovakva standardizacija olakšava i klasifikaciju i izbor opreme.

Sami birate opremu

U zavisnosti od željene postavke, sami birate opremu i cenovni rang opreme, čime bolje raspolažete budžetom i imate širi raspon mogućih dizajna akvarijuma. Umesto unutrašnjeg filtera, možete izabrati kanister ili spoljašnji trokomorni, što može bitno uticati na krajnju cenu. Ukoliko ste u nedoumici koji je najbolji filter za vaš akvarijum, o tome smo pisali u ovom tekstu. Možda je najveća prednost što ne morate inicijalno da pokrijete sve troškove opreme, već opremu možete vremenom unapređivati.

Sami birate cenu

Ukoliko odlučite da u akvarijumu pored bilja držite i nezahtevno bilje, inicijalna cena opreme i akvarijuma može biti znatno niža od fabričkog akvarijuma. Ipak, ako u nekom trenutku odlučite da gajite zahtevnije vrste, možete dokupiti potrebnu opremu. Isto tako, ukoliko od početka želite da imate najbolju opremu, možete je kupiti, a onda koristiti samo koliko vam je potrebno - kvalitetniji filteri, kao i svetlosne konzole imaju regulaciju jačine svetla, odnosno protoka vode.

Bolje održava cenu

Iako vam inicijalno nije cilj da prodate svoj akvarijum, pažljiv izbor kvalitetne opreme, ne samo da će uticati dobro na vaš akvarijum, već kvalitetna oprema, iako korišćenja, bolje drži cenu, pa je u nekom trenutku možete zameniti za drugi komad opreme ili prodati.

Mane akvarijuma izrađenog od strane akvariste

Obavezno naručite akvarijum od pouzdanog akvariste ili iz pouzdane akvarističke radnje. Potrebno je da osoba koja vam sastavlja akvarijum već ima iskustva u tome. Obratite pažnju i da se koristi poseban silikon za akvarijume - iako skuplji, namenski silikoni za akvaristiku su mnogo pouzdaniji od običnih silikona.

Nov akvarijum za ribice u samostalnoj izvedbi

Razmišljate da sami napravite akvarijum, a nemate prethodnog iskustva u pravljenju akvarijuma?

Nemojte!

Poštedite sebe troškova i muka koje uzrokuje prolivena voda iz akvarijuma. Drugi argument je da će vas cena novog akvarijuma, napravljenog od strane akvariste, koštati neznatno više, a biće daleko sigurniji i spojevi će biti diskretniji nego da ih vi sami pravite.

Ukoliko se i pored ovog upozorenja odlučite da okušate sreću, prihvatite bar ovih nekoliko saveta:

  • Koristite uvek novo staklo sa KP obradom
  • Koristite poseban silikon za akvarijume
  • Dajte akvarijumu vremena da se spojevi osuše
  • Testirajte akvarijum pre upotrebe, u sigurnom okruženju gde poplava neće biti problem

Šta na kraju odabrati?

Ako ste i dalje neodlučni, odaberite fabrički akvarijum i poštedite sebe daljih muka. Ovakav akvarijum za ribice će vam pružiti odličnu podršku u vidu prateće opreme, tako da svoje vreme i volju na možete da usmerite na uspostavljanje ravnoteže u vašem novom akvarijumu.